Hoppa till sidans innehåll

Vad är bågskytte


Skjutstilar

-Barebow

Klassiskt skytte är den vanligaste klassen man börjar med som ny bågskytt - det skjuts med en båge som kallas recurve, utan hjälp av t.ex sikten och stabilisatorer.
Bågen finns både i metall och trä - träbågarna är lite billigare, och används främst av nya skyttar, medan tävlingsskyttar brukar att ha bågar av metall.
Det här är en stor klass bland ungdomarna, då många börjar skjuta i denna klass innan de hittar till andra stilar och bågar.

-Recurve

Fristil, eller olympiskt skytte, skjuts med samma bågar som klassiskt skytte, men man har stabilisatorer och sikten samt en del andra hjälpmedel, för att öka precisionen i sitt skytte.
Detta är, som namnet olympiskt skytte antyder, den enda formen av bågskytte man tävlar under olympiska mästerskap.
Konkurrensen i denna klass anses vara tung, då man finner de flesta framstående skyttarna här.

-Compound

Detta är en relativt ung bågtyp - compounden. Med hjälp av block och taljor, mer eller mindre, så har man minskat belastningen man utsätts för vid fullt uppdrag, och ökat precisionen - samt satt på sikten, stabilisatorer och några andra hjälpmedel, för att öka precisionen ytterligare.
Trots att tävlingsformen bara har funnits i Sverige sedan mitten på 80-talet, är det idag den förmodligen största disciplinen, om man ser till utövarnas antal, men även klass med hög konkurrens, både sett till antal skyttar och poängen de presterar.
Detta är nog den mest materialinriktade disciplinen.

-Långbåge

Detta är den mer "primitiva" formen av bågskytte - här använder man i stort sett samma bågar som under medeltiden, utan några större förändringar, utan sikten eller liknande.
Denna form är mycket mer instinktiv än de andra formerna - då man inte har en skjutskala eller liknande att utgå ifrån, så skjuter man oftast bara på känn, vilket i många fall leder till en lägre träffsäkerhet - men trots det har vi en mängd fruktansvärt duktiga långbågsskyttar, som ofta skjuter poängmässigt jämt med t.ex klassiska skyttar. 

 

Tävlingsformer

Inomhussäsongen erbjuder bara en form av tävling, tavla, dock på 3 olika längder - 12 meter för knattar, 18 meter för seniorer och 25 meter vid vissa tävlingar, även om 25 meter inte är ett så vanligt avstånd att skjuta på.

Utomhussäsongen är däremot mer varierad - där har vi tavelskytte, fält- och jakt, cloutskytte och 3d.


-Tavla


Detta är, utan tvekan, den största tävlingsformen.
Den skjuts både inom- och utomhus, på OS, på nybörjarnivå och på en mängd spridda avstånd. Den gemensamma nämnaren är att det alltid är bestämda avstånd och tapetens (tavlan) utseende.
Avstånden kan variera från 12 (nybörjare inomhus) till 90 meter (vuxna skyttar med sikte utomhus), beroende på ålder, disciplin (klass) och tävling.

-JaktSkiljer sig från tavelskytte på flera punkter. Dels går man runt en snitslad bana, ofta belägen i terräng, skjuter på en mängd olika mål på olika icke angivna avstånd och man räknar bara första poänggivande pil (i t.ex. tavla och fältskytte räknar man alla pilar varje serie).
Motiven på tavlorna kan vara allt ifrån björnar till småfågel, och har hjärt- och kroppsringar med olika poängsättning.

-FältFält är väldigt likt jaktskytte i sitt utförande, men med ett par skillnader som t.ex att man räknar total poäng på de tre pilar man skjuter (i jakt räknar man bara första poänggivande pil) och att tapeten är femringad, med ett gult centrum och övriga fält svarta.
Man går en snitslad bana, det kan vara märkta eller omärkta avstånd som varierar från 5-60 m beroende på ålder och disciplin.


-3D


Detta är en relativt ny tävlingsform, som även denna utövas i skogen.
Precis som i jakt- och fält, så går tävlingen utmed en slitslad bana ute i terrängen, och utmed snitseln ligger drygt 30 mål som man ska skjuta på. Skillnaden från t.ex. jakt är att man dels bara skjuter en pil, och dels att målen är i naturtrogen storlek och att målen är i 3D - dvs, de är skulpturer i plast, med hjärt- och lungzoner, som ger olika poängsättning.
Trots att denna form är så pass ung, har den snabbt vunnit populäritet, och idag majoriteten av alla utomhustävlingar nog 3D-tävlingar.
 
Uppdaterad: 22 OKT 2014 21:22

Postadress:
Umeå Bågskytteklubb - Bågskytte
Gammliavägen 5
90342 Umeå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info